niedziela, 11 listopada 2012

Placuszki na mleku kokosowym



Podczas gdy ja zastanawiałam się czy uda się zrobić naleśniki/placuszki na mleku kokosowym, ktoś inny zrobił je już dawno temu.
Po oryginał odsyłam na Whiteplate. U mnie z drobnymi zmianami ilościowymi.
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ok 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cynamonu
Składniki miksujemy na gładko. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Ja miksuję wszystko wsypując stopniowo mąkę do mleka, żeby móc regulować gęstość masy.
Placuszki smażymy na średnio rozgrzanym oleju i podajemy z czym chcemy:) U mnie kandyzowane pomarańcze.
Z podanej proporcji wyszło 25 placuszków.



5 komentarzy:

  1. muszą mieć świetny aromat

    OdpowiedzUsuń
  2. z mlekiem kokosowym? ojejku jak świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne dla alergików:) bez jajka też wyjdą:) aromat kokosa jest mocno wyczuwalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 300 g. ale trzeba wsypywać stopniowo i sprawdzać, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

      Usuń