Podpatrzone na Whiteplate, idealne na dziś, teraz, zaraz, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, a nie chcemy akurat piec całej blachy ciasta i dłużej stać w kuchni.
Porcja na dwa pucharki.
- 12 podłużnych biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka syropu czekoladowego (można pominąć)
- 150 ml zaparzonej, posłodzonej i przestudzonej kawy
- kakao
Żółtka miksujemy z cukrem aż zbieleją. Dodajemy stopniowo serek. U autorki, w innym przepisie na tiramisu, przeczytałam, że miksowany serek jest bardziej płynny niż wmieszany łyżką, więc jeśli planujemy większą ilość deseru, do krojenia, dobrze jest mieszać a nie miksować. Pod koniec wlewamy syrop.
Biszkopty maczamy w kawie z dwóch stron i układamy w pucharku. Nakładamy warstwę serka, znowu biszkopty i na wierzch serek. Posypujemy kakao, ew. startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub na całą noc; moim zdaniem najlepsze jest na drugi dzień.
Wśród przepisów na krem do tiramisu pojawiają się też opcje serka miksowanego wyłącznie z cukrem lub dodatku ubitych na sztywno białek.
Wśród przepisów na krem do tiramisu pojawiają się też opcje serka miksowanego wyłącznie z cukrem lub dodatku ubitych na sztywno białek.
idealne, zdecydowanie.
OdpowiedzUsuńna raz to lubię.
OdpowiedzUsuń