wtorek, 20 listopada 2012

Tiramisu na raz


Podpatrzone na Whiteplate, idealne na dziś, teraz, zaraz, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, a nie chcemy akurat piec całej blachy ciasta i dłużej stać w kuchni.
Porcja na dwa pucharki.
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu czekoladowego (można pominąć)
  • 150 ml zaparzonej, posłodzonej i przestudzonej kawy
  • kakao
Żółtka miksujemy z cukrem aż zbieleją. Dodajemy stopniowo serek. U autorki, w innym przepisie na tiramisu, przeczytałam, że miksowany serek jest bardziej płynny niż wmieszany łyżką, więc jeśli planujemy większą ilość deseru, do krojenia, dobrze jest mieszać a nie miksować. Pod koniec wlewamy syrop.
Biszkopty maczamy w kawie z dwóch stron i układamy w pucharku. Nakładamy warstwę serka, znowu biszkopty i na wierzch serek. Posypujemy kakao, ew. startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub na całą noc; moim zdaniem najlepsze jest na drugi dzień.

Wśród przepisów na krem do tiramisu pojawiają się też opcje serka miksowanego wyłącznie z cukrem lub dodatku ubitych na sztywno białek.

2 komentarze: