wtorek, 6 listopada 2012

Rogaliki o smaku cappuccino




  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 6 łyżek cappuccino w proszku rozpuszczonych w 50 ml ciepłej wody
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • opcjonalnie polewa czekoladowa
W misce wymieszać a następnie zagnieść wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, sól, mielone migdały a na końcu masło i kawę.
Gotowe ciasto będzie dość luźne i miękkie, schładzamy je w lodówce min. godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy wałeczki wielkości palca, a z nich rogaliki. Wymaga to wprawy bo ciasto jest dość miękkie i klejące, dobrze robić to zwilżonymi dłońmi. Jeśli ktoś nie chce się bawić w rogaliki może robić kulki i spłaszczać je na blaszce.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze ok 180 st. C. Ciasteczka wyjmujemy ostrożnie z piekarnika gdy są złote i miękkie a brzegi zaczynają brązowieć. Ostudzone stwardnieją i lekko skruszeją choć w środku pozostaną miękkie. 
Zimne możemy polać czekoladą.
Z tej porcji wychodzi 40 ciasteczek.
Myślę, że dobrze sprawdziłaby się też wersja kawowa z kawą rozpuszczalną.

Na podstawie przepisu z książki "Boże Narodzenie. Ciasta, ciasteczka i grzane wino" pod red. R. Duczyńskiej-Surmacz.



1 komentarz: