czwartek, 26 kwietnia 2012

Grillowana pierś z kurczaka na plastrach buraczków i pomarańczy



Przepis na tą sałatkę podpatrzyłam na makecookingeasier.pl(oryginalny przepis pod nazwą). Najpierw mnie zadziwił, ale tym samym wbił się do głowy tak mocno, że postanowiłam go wypróbować.
Danie jest piękne kolorystycznie, zdrowe, a smak ciekawy i zyskujący przy bliższym poznaniu:)
Pierś z kurczaka można zastąpić indykiem lub polędwiczkami zamarynowanymi w oliwie, miodzie i sosie sojowym. Jeśli kupione buraczki okażą się mało słodkie, spokojnie uratuje je pyszny sosik, który nada daniu wystarczającej słodyczy.
  • 2 piersi z kurczaka, zamarynowane dzień wcześniej w oliwie, occie balsamicznym, czosnku i rozmarynie
  • 1 duży ugotowany burak
  • 2 pomarańcze
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pestki słonecznika
  • sól
  • pieprz
Buraka i pomarańcze obieramy i kroimy w cienkie plastry.
W miseczce mieszamy miód, oliwę i sok pomarańczowy.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Na talerzu układamy kolejno plastry buraka, pomarańczy, polewamy sosem, posypujemy pestkami a na wierzchu kładziemy mięso.
Całość można jeszcze polać resztką sosu i doprawić odrobiną soli i pieprzu.

2 komentarze:

  1. Jeżeli chodzi o efekt wizualny to danie prezentuje się cudownie! :) godne wypróbowania, tym bardziej, że buraki rzadko goszczą na moim stole... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo soczyście i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń