Bardzo aromatyczna i intensywnie czerwona. Najlepsza na drugi dzień:)
Na podstawie przepisu z książki "Rewolucja na talerzu".
- 2 duże czerwone papryki
- 500 g przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
- kostka rosołowa (najlepiej eko)
- 2 cebule
- oliwa
- pieprz w ziarenkach
- chili
- ulubione zioła: majeranek, rozmaryn, tymianek,
- kilka ząbków czosnku
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową, pieprz, czosnek wyciśnięty z łupinek i upieczoną paprykę. Gotujemy całość ok 20 minut, dolewamy przecier pomidorowy. W sezonie możemy użyć świeżych pomidorów, które przekrajamy na pół i pieczemy razem z papryką. Zupę przyprawiamy i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z makaronem pełnoziarnistym, ryżem basmati lub uprażonymi pestkami dyni.
jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńpołączenia papryki pieczonej z pomidorem nie jadłam ;'
uroczy makaron!
fajna, bo wydaje się być gęsta. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną. Jest przepyszna! A ta pieczona papryka... niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń