czwartek, 12 kwietnia 2012

Pomidorowa zupa krem z pieczoną papryką




Bardzo aromatyczna i intensywnie czerwona. Najlepsza na drugi dzień:)
Na podstawie przepisu z książki "Rewolucja na talerzu".
  • 2 duże czerwone papryki
  • 500 g przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
  • kostka rosołowa (najlepiej eko)
  • 2 cebule
  • oliwa
  • pieprz w ziarenkach
  • chili
  • ulubione zioła: majeranek, rozmaryn, tymianek,
  • kilka ząbków czosnku
Paprykę myjemy, przepoławiamy, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut, aż skórka będzie czarna. Około 10-15 min. przed końcem pieczenia dorzucamy na blaszkę czosnek w łupinkach. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy skórkę z papryki.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową, pieprz, czosnek wyciśnięty z łupinek i upieczoną paprykę. Gotujemy całość ok 20 minut, dolewamy przecier pomidorowy. W sezonie możemy użyć świeżych pomidorów, które przekrajamy na pół i pieczemy razem z papryką. Zupę przyprawiamy i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z makaronem pełnoziarnistym, ryżem basmati lub uprażonymi pestkami dyni.

4 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku.
    połączenia papryki pieczonej z pomidorem nie jadłam ;'
    uroczy makaron!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna, bo wydaje się być gęsta. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobną. Jest przepyszna! A ta pieczona papryka... niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń