poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kiełki c. d.

Dziś na tapecie:

KIEŁKI BROKUŁA
Zawierają sulforafan, który zapobiega powstawaniu raka, hamuje rozwój nowych komórek rakowych i jest to zawartość kilkadziesiąt razy większa niż w dojrzałym warzywie.
Bogate w witaminy z grupy B oraz wit. C, E, K, potas, selen, magnez, żelazo, wapń. Obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają odporność.



KIEŁKI PORA
Posiadają wysoką zawartość białka oraz witaminy C; właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy. Wskazane przy skłonnościach do reumatyzmu oraz przy chorobach górnych dróg oddechowych.



KIEŁKI SŁONECZNIKA
Zawierają fosfor i wapń wzmacniające kości i zęby, niezbędne w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi witaminę D, a także duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, zwłaszcza tłuszczów i węglowodanów.


C.D.N.

2 komentarze:

  1. Fajne zdjęcia, apetyczne, chociaż to tylko zielsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. heh, niby tylko zielsko (jak to ujęła powyższa AniaZ) ale faktycznie, zdjęcia bardzo ładne ;]

    OdpowiedzUsuń