niedziela, 22 kwietnia 2012

Gofry bananowo-owsiane



Bardzo pomysłowy przepis na gofry. Oryginalna receptura pochodzi ze strony Fundacji Wiemy Co Jemy. Zainteresowanych odsyłam do profilu fundacji na FB.
Ja zastąpiłam mleko sojowe zwykłym odtłuszczonym.
Myślę, że z podanego przepisu można równiez usmażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i mocno rozgrzanej patelni, jeszcze tego nie robiłam, ale na pewno spróbuję.

  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1,5-2 szklanki mleka 1,5%
  • 2 banany
Płatki owsiane i banany wrzucamy do blendera, podlewamy mlekiem i miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta na gofry czyli nieco gęstsze niż na naleśniki. Gęstość ciasta regulujemy mlekiem.
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Gofry pieczemy dobre kilka minut aż zbrązowieją. Jeśli zbyt wcześnie otworzymy gofrownicę, ciasto może nam sie rozwarstwić; nic nie szkodzi, gofrownicę zamykamy i czekamy jeszcze chwilę aż gofry się skleją.


1 komentarz:

  1. muszą być pyszne takie gofry o smaku bananowym :)

    OdpowiedzUsuń