Bardzo pomysłowy przepis na gofry. Oryginalna receptura pochodzi ze strony Fundacji Wiemy Co Jemy. Zainteresowanych odsyłam do profilu fundacji na FB.
Ja zastąpiłam mleko sojowe zwykłym odtłuszczonym.
Myślę, że z podanego przepisu można równiez usmażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i mocno rozgrzanej patelni, jeszcze tego nie robiłam, ale na pewno spróbuję.
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1,5-2 szklanki mleka 1,5%
- 2 banany
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Gofry pieczemy dobre kilka minut aż zbrązowieją. Jeśli zbyt wcześnie otworzymy gofrownicę, ciasto może nam sie rozwarstwić; nic nie szkodzi, gofrownicę zamykamy i czekamy jeszcze chwilę aż gofry się skleją.
muszą być pyszne takie gofry o smaku bananowym :)
OdpowiedzUsuń