piątek, 6 stycznia 2012

Maślane ciasteczka



  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii (ew. olejek waniliowy)
 Masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy ziarenka waniliowe i jajko, ucieramy nadal. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy końcówkami "świderkami" a pod koniec zagniatamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-4 mm i tniemy radełkiem na prostokąty. Ciasto jest bardzo, bardzo delikatne i puszyste. Sprawiło mi trochę problemu przy wałkowaniu więc solidnie podsypywałam je mąką. Pomaga również schładzanie w lodówce. Można też zrobić z ciasta wałek i po schłodzeniu kroić w krążki.
Ciasteczka piec w temp. 175 st. C ok 8 minut. Troszkę rozlewają się w trakcie pieczenia. Wyjmujemy je ostrożnie szpatułką, gdy brązowieją na brzegach, ale są jeszcze miękkie. Twardnieją po ostudzeniu.



na pdst. przepisu z "Moje Gotowanie" nr 1/2012

3 komentarze:

  1. do schrupania te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jesteś może w posiadaniu nr "Moje Gotowanie" nr 1/2012, utkwił mi w pamieci jeden przepis z tego nr, to był taki torcik kawowo waniliowy chyba z maskarpone
    Czy mogłabyś zernkąć do tego przepisu?
    Iza
    duszaiza@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń