Maślane ciasteczka
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ziarenka z 1/3 laski wanilii (ew. olejek waniliowy)
Masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy ziarenka waniliowe i jajko, ucieramy nadal. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy końcówkami "świderkami" a pod koniec zagniatamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-4 mm i tniemy radełkiem na prostokąty. Ciasto jest bardzo, bardzo delikatne i puszyste. Sprawiło mi trochę problemu przy wałkowaniu więc solidnie podsypywałam je mąką. Pomaga również schładzanie w lodówce. Można też zrobić z ciasta wałek i po schłodzeniu kroić w krążki.
Ciasteczka piec w temp. 175 st. C ok 8 minut. Troszkę rozlewają się w trakcie pieczenia. Wyjmujemy je ostrożnie szpatułką, gdy brązowieją na brzegach, ale są jeszcze miękkie. Twardnieją po ostudzeniu.
na pdst. przepisu z "Moje Gotowanie" nr 1/2012
do schrupania te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńMaślane <3
OdpowiedzUsuńCzy jesteś może w posiadaniu nr "Moje Gotowanie" nr 1/2012, utkwił mi w pamieci jeden przepis z tego nr, to był taki torcik kawowo waniliowy chyba z maskarpone
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś zernkąć do tego przepisu?
Iza
duszaiza@gazeta.pl