poniedziałek, 8 września 2014

Placuszki z mąki gryczanej



Proste i smaczne placuszki z mąki gryczanej. W sam raz na błyskawiczny posiłek o każdej porze dnia.
Mąka gryczana jest zdrowa, ma niski indeks glikemiczny, zawiera dużo białka i jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej.
Jeśli komuś nie współgra smak kaszy gryczanej z owocami, może przygotować je wytrawnie z leczo, serem, jakimś dipem czy sosem.
Poniżej podstawowy przepis, do którego można ewentualnie dodać cukier/ksylitol lub przyprawy ostre.
  • ok 1 szklanki wody
  • mąka gryczana (ok 100-200 g)
  • sól
Do miski wlewam wodę i stopniowo dosypuję mąkę i szczyptę soli, mieszając metalową rózgą. Nie podaję dokładnych proporcji, grunt, by ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego lub odrobinę gęściejszą. Na prawie suchej patelni (natłuszczam tylko przy pierwszym placuszku)smażę placuszki wielkości małych racuszków lub duże naleśniki. 
Placuszki smaruję miodem i podaję z owocami.



1 komentarz: