czwartek, 18 września 2014

Mus jabłkowo-dyniowy


Przygotowany dla niemowlaka więc bez dodatku cukru czy przypraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go w wersji dla dorosłych z cynamonem, imbirem, wanilią czy pomarańczami...
  • 1 średnia dynia
  • 2 kg jabłek antonówek
Dynię kroimy w grube półplastry, pozbywamy się pestek, układamy na blaszce i pieczemy. Moja dynia była wyjątkowo młoda i soczysta, upiekła się w pół godziny, czasem może to jednak zająć dłużej. Sprawdzamy widelcem konsystencję dyni i gdy jest miękka wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy skórkę i miksujemy na gładkie puree.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dusimy aż się rozpadną. Antonówki nie potrzebują wiele czasu, ani dolewania wody. Są idealne do przetworów. Jabłka miksujemy i dodajemy dynię. Możemy również od razu miksować dynię razem z jabłkami na mus.
Przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. Z podanych składników wyszło mi 19 słoiczków o pojemności 150 ml.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz