sobota, 30 sierpnia 2014

Kopytka z kaszą jaglaną



Genialne w prostocie wykonania i smaku. Po oryginalny przepis odsyłam do Dorota smakuje. Ciasto zagniata się bezproblemowo 
i idealnie kroi. Polecam wszystkim amatorom kaszy jaglanej, którzy chcieliby wykorzystać ją w nowy sposób.

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (u mnie ok 150 ml)
  • szklanka mąki ziemniaczanej (u mnie ok 200 ml)
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko przestudzone przeciskamy przez praskę lub zgniatamy.
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości wody.
W dużej misce łączymy ziemniaki, kaszę i mąkę ziemniaczaną, pamiętając, że zbyt duża jej ilość spowoduje, że kopytka będą miały lekko galaretowatą konsystencję. Zagniatamy ciasto, rolujemy wałeczki i kroimy w charakterystyczne romby.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
U mnie najlepsze to te z dużą ilością tartej bułki na maśle i cukrem, no i podsmażane na drugi dzień.


1 komentarz: