Genialne w prostocie wykonania i smaku. Po oryginalny przepis odsyłam do Dorota smakuje. Ciasto zagniata się bezproblemowo
i idealnie kroi. Polecam wszystkim amatorom kaszy jaglanej, którzy chcieliby wykorzystać ją w nowy sposób.
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (u mnie ok 150 ml)
- szklanka mąki ziemniaczanej (u mnie ok 200 ml)
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko przestudzone przeciskamy przez praskę lub zgniatamy.
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości wody.
W dużej misce łączymy ziemniaki, kaszę i mąkę ziemniaczaną, pamiętając, że zbyt duża jej ilość spowoduje, że kopytka będą miały lekko galaretowatą konsystencję. Zagniatamy ciasto, rolujemy wałeczki i kroimy w charakterystyczne romby.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
U mnie najlepsze to te z dużą ilością tartej bułki na maśle i cukrem, no i podsmażane na drugi dzień.
cieszę się, że smakowały!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)