niedziela, 24 sierpnia 2014

Risotto z ziemniakami i porem



Odkąd zrobiłam pierwszy raz, robię bardzo często. Nie jest trudne, tak jak niektórzy myślą i daje duże pole do eksperymentów bo chętnie łączy się z różnymi dodatkami, warzywami, owocami morza, rybami, grzybami, drobiem, mięsem. Oprócz tradycyjnego, białego, wypróbowałam już risotto z cukinią i papryką, a także to dzisiejsze (inspiracja). Należy tylko zaopatrzyć się w odpowiedni do tej potrawy ryż, który po ugotowaniu będzie się kleił.
Zawsze przygotowuję je z porcji - 250 g ryżu i 1 l domowego bulionu. Bulion musi być ciepły bo w zimnym płynie ryż się zahartuje i potrawa się nie uda. Tak samo wino, które również dodaje się do risotto (ja pominęłam). Pamiętajmy, że w fazie gotowania należy je często mieszać by nie przywarło do patelni.
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 l domowego bulionu 
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • masło
  • oliwa
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • posiekana gałązka rozmarynu
  • szczypta oregano
  • suszony czosnek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • parmezan
  • natka pietruszki
Cebulę siekamy drobno, pora kroimy w półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę.
Bulion podgrzewamy, aby był ciepły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szklimy cebulę i por. Wsypujemy ryż i smażymy kilka minut aż też będzie szklisty. Dodajemy przyprawy, a następnie ziemniaki. Mieszamy i podlewamy bulionem. Wlewamy po chochli, czekając aż poprzednią całkiem wchłonie ryż. Mieszamy cały czas, by ryż się nie przypalił. Całość nabierze kremowej konsystencji, ziemniaki zmiękną, a ryż napęcznieje i będzie kleisty. Tak gotujemy do skończenia bulionu. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki masła i posypujemy parmezanem, u mnie też natka pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz