piątek, 1 sierpnia 2014

Kawa imbirówka



  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • 150 ml schłodzonego mleka
  • 400 ml wody
  • 50 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 4-5 kostek lodu
Plastry imbiru zalewamy wodą i gotujemy aż płyn zredukuje się o połowę a zapach imbiru będzie bardzo intensywny.
Pod koniec wrzucamy ziarenka kardamonu. Odcedzamy i odstawiamy do schłodzenia.
Do blendera wsypujemy kawę, cukier i schłodzoną wodę imbirową z 2-3 plasterkami imbiru. Miksujemy na gładko i wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno.
Do wysokiej szklanki wrzucamy lód, wlewamy imbirową kawę, przybieramy bitą śmietaną i startą skórka cytrynową.

3 komentarze:

  1. Smaczna kawka :)
    Chętnie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow :)) jaki zielony stwór ze szklanki wychodzi...smak musi być oryginalny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ kosmicznie wygląda z tą zieloną czapą bitej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń