- kilka plastrów świeżego imbiru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2-3 ziarenka kardamonu
- 150 ml schłodzonego mleka
- 400 ml wody
- 50 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 4-5 kostek lodu
Plastry imbiru zalewamy wodą i gotujemy aż płyn zredukuje się o połowę a zapach imbiru będzie bardzo intensywny.
Pod koniec wrzucamy ziarenka kardamonu. Odcedzamy i odstawiamy do schłodzenia.
Do blendera wsypujemy kawę, cukier i schłodzoną wodę imbirową z 2-3 plasterkami imbiru. Miksujemy na gładko i wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno.
Do wysokiej szklanki wrzucamy lód, wlewamy imbirową kawę, przybieramy bitą śmietaną i startą skórka cytrynową.
Smaczna kawka :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :D
Wow :)) jaki zielony stwór ze szklanki wychodzi...smak musi być oryginalny, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż kosmicznie wygląda z tą zieloną czapą bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuń