czwartek, 21 sierpnia 2014

Surówka z buraczków z czosnkiem i orzechami włoskimi




To moja ulubiona. Przygotowuję ją często, dodając czasem ser typu feta lub mozzarellę. Zdrowa, smaczna i aromatyczna. Jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie na kolację z odrobiną sera, pieczywa czy pieczonych ziemniaków.
  • 3 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Buraczki gotujemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę, orzechy i natkę siekamy. Mieszamy wszystko przyprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać parę łyżek oliwy. Najlepiej smakuje schłodzona. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz