czwartek, 17 lipca 2014

Zdrowe ciasteczka z bananów, płatków owsianych i amarantusa




Korzystałam z tego przepisu na wielosmakowe ciasteczka owsiane, jednak dodałam od siebie jeszcze słonecznik oraz prawie całą szklankę preparowanego amarantusa gdyż masa była zbyt rzadka by dało się lepić z niej ciastka. 
Z ciasteczkami można dowolnie kombinować, dodawać inne bakalie i przyprawy. Są słodziutkie od bananów i chrupiące dzięki amarantusowi.
Korzystałam ze szklanki o pojemności 300 ml.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek.
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka poppingu (prażone ziarna amarantusa)
  • 1/5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki ziaren słonecznika
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Banany rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam resztę składników (żurawinę posiekałam)i wyrobiłam masę. Jest dość klejąca, regulujemy jej gęstość dosypując któregoś z sypkich składników. Formowałam małe kuleczki i układałam na blaszce zachowując odstępy. Piekłam ok 15 minut.




3 komentarze:

  1. O jak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie... amarantusa gdzie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepach ze zdrową żywnością, ale widziałam też w kilku supermarketach

      Usuń