poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tarta wiosenna



  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 180 ml śmietany 18%
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 garści warzyw mrożonych: fasolka szparagowa, brokuły, ziemniaki
  • mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika, ok 150 st. C.
W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy warzywa mrożone i marchew. Gotujemy 5-10 minut i odcedzamy. Marchew kroimy w plastry lub paski.
Cebulę kroimy w plastry, chili w drobne paseczki.
Na podpieczony spód wykładamy wszystkie warzywa. 
Jajka mieszamy rózgą ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy na ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.



3 komentarze: