sobota, 16 lutego 2013

Kotleciki ryżowe




  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • nasiona słonecznika
  • mielone siemie lniane
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • mielony imbir
  • czerwona słodka/ostra papryka
  • oliwa
Ryż gotujemy i studzimy. Ja miałam pod ręką Basmati ale dobrze sprawdzi się bardziej klejący ryż.
Marchew i pietruszkę gotujemy na półmiękko, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kotletów można też dodać podsmażoną cebulkę lub por.
Czosnek obieramy i miażdżymy.
W dużej misce mieszamy dokładnie ryż, marchew, pietruszkę, czosnek, przyprawy, słonecznik, jajka i siemie. Polewamy odrobiną oliwy. Formujemy kotlety, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


3 komentarze: