niedziela, 6 kwietnia 2014

Paluchy z ciasta francuskiego z przyprawami





Żadna nowa Ameryka. Najprostsze na świecie, najszybsze i bardzo smaczne paluchy z ciasta francuskiego. Idealne jako dodatek do zupy krem lub przegryzka na posiedzenia mniej i bardziej oficjalne. Można wykorzystać mnóstwo ulubionych dodatków, zarówno na słodko jak i na słono.
  • płat ciasta francuskiego
  • rozbełtane jajko
  • posypka do wyboru: sól gruboziarnista, pieprz, kminek, ostra mielona papryka, sezam biały/czarny, mak, czarnuszka, starty żółty ser, cynamon i gruby cukier trzcinowy
Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i kroimy w paski grubości ok 1-1,5 cm. Układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Można to zrobić też od razu po pokrojeniu. Pieczemy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku aż paluchy się zezłocą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz