- 700 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml soku z białych winogron
- skórka z 2 pomarańczy (w kawałkach)
- 16 goździków
- 8 gwiazdek anyżu
- 3 laski cynamonu
- 500 g cukru żelującego typu 3:1
- opcjonalnie łyżeczka przyprawy do grzanego wina
Do rondelka wkładamy skórkę pomarańczową i przyprawy, zalewamy winem i zagotowujemy. Odstawiamy na 2 godziny by wino przeszło aromatem przypraw. Po tym czasie płyn odcedzamy, dolewamy sok winogronowy i cukier. Gotujemy 3 minuty zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu cukru. Odszumowujemy, gdyż na wierzchu utworzy się biała piana.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Ja pasteryzowałam dodatkowo przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki 0,5 l.
Na podstawie przepisu z magazynu Bistro nr 10-11/grudzień 2011-styczeń 2012.
to musi być cudowne...
OdpowiedzUsuńOjej, ja taką chcę!
OdpowiedzUsuńja tez! ja tez!
UsuńOryginalne, ale wątpię, żeby mi posmakowało. Nie przepadam za alkoholem ;c. Mimo to robię się głodna...
OdpowiedzUsuń