czwartek, 29 listopada 2012

Galaretka z grzanego wina



  • 700 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml soku z białych winogron
  • skórka z 2 pomarańczy (w kawałkach)
  • 16 goździków
  • 8 gwiazdek anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • 500 g cukru żelującego typu 3:1
  • opcjonalnie łyżeczka przyprawy do grzanego wina
Do rondelka wkładamy skórkę pomarańczową i przyprawy, zalewamy winem i zagotowujemy. Odstawiamy na 2 godziny by wino przeszło aromatem przypraw. Po tym czasie płyn odcedzamy, dolewamy sok winogronowy i cukier. Gotujemy 3 minuty zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu cukru. Odszumowujemy, gdyż na wierzchu utworzy się biała piana.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. 
Ja pasteryzowałam dodatkowo przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki 0,5 l.

Na podstawie przepisu z magazynu Bistro nr 10-11/grudzień 2011-styczeń 2012.






4 komentarze:

  1. Oryginalne, ale wątpię, żeby mi posmakowało. Nie przepadam za alkoholem ;c. Mimo to robię się głodna...

    OdpowiedzUsuń