- 1 puszka mleka skondensowanego, ja użyłam niesłodzonego
- 250-300 g płatków owsianych zwykłych
- dowolne bakalie, u mnie były: po 1/2 garści posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, suszonej żurawiny, pestek dyni, pestek słonecznika, odrobina siemienia lnianego lub sezamu
Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.
Mleko wlewamy do suchych skadników i dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, wyrównujemy i pieczemy przez godzinę.
Masa nie może być zbyt sucha, u mnie było sporo płynnego mleka, pamiętajmy, że płatki muszą wchłonąć płyn by zmięknąć, inaczej się spalą i będą twarde.
Po upieczeniu masę odstawiamy do ostygnięcia i zimną kroimy w kawałki.
Uwaga: ta wersja batoników nie jest zbyt słodka, wielbicielom słodkości proponuję dodać trochę brązowego cukru lub mleko skondensowane słodzone.
Super propozycja. bardzo zdrowo!
OdpowiedzUsuńHmm jeszcze w domu nigdy ich nie robiłem a bardzo je lubię... na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zdrowe, domowe słodycze. Pycha ;)
OdpowiedzUsuń