piątek, 13 stycznia 2012

Batoniki musli

  • 1 puszka mleka skondensowanego, ja użyłam niesłodzonego
  • 250-300 g płatków owsianych zwykłych
  • dowolne bakalie, u mnie były: po 1/2 garści posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, suszonej żurawiny, pestek dyni, pestek słonecznika, odrobina siemienia lnianego lub sezamu
W misce mieszamy płatki owsiane i bakalie. Mleko podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.
Mleko wlewamy do suchych skadników i dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, wyrównujemy i pieczemy przez godzinę.
Masa nie może być zbyt sucha, u mnie było sporo płynnego mleka, pamiętajmy, że płatki muszą wchłonąć płyn by zmięknąć, inaczej się spalą i będą twarde.
Po upieczeniu masę odstawiamy do ostygnięcia i zimną kroimy w kawałki.
Uwaga: ta wersja batoników nie jest zbyt słodka, wielbicielom słodkości proponuję dodać trochę brązowego cukru lub mleko skondensowane słodzone.






3 komentarze:

  1. Super propozycja. bardzo zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm jeszcze w domu nigdy ich nie robiłem a bardzo je lubię... na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Zdrowe, domowe słodycze. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń