Ciasteczka te zobaczyłam kilka dni temu w porannym serwisie TVN. Urzekły mnie swoją prostotą i pysznym wykończeniem. Robi się je błyskawicznie, nie są zbyt słodkie, mogą się wydawać mało atrakcyjne same w sobie, ale idealnie współgrają z karmelowym nadzieniem.
Prezentowane były przez Monikę Mrozowską-Szaciłło, aktorkę, autorkę książek z przepisami. Razem z mężem prowadzi ona blog, na którym można znaleźć przepis na te, i nie tylko, słodkości. Po oryginalny przepis odsyłam więc na stronkę 1000stopni.pl. Poniżej przepis z drobnymi zmianami.
Ciasteczka:
- 100 g mielonych migdałów
- solidna szczypta soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki kakao
- 100 g mąki pszennej razowej
- 80 g brązowego cukru
- 120 g masła
Sos karmelowy:
- 70 g brązowego cukru
- 25 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 100 ml śmietanki 30%
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem karmelowy.
Podgrzewamy śmietankę.
Do rondelka/patelni wsypujemy cukier, dodajemy miód, wodę i lekko podgrzewamy aż zacznie się karmelizować czyli masa zrobi się złocista i gęsta. Nie należy jej mieszać! Zdejmujemy karmel z ognia, wlewamy ciepłą śmietankę i dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników znowu podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy. Masa będzie gęsta i aksamitna. Ja nie karmelizowałam cukru wystarczajaco długo i masa po dodaniu śmietanki i masła była nadal rzadka. Jeśli tak się stanie to nic straconego, należy jeszcze ok 10 minut odparowywać ją na małym ogniu, cały czas mieszając by nie wykipiała i się nie przypaliła. Po tym czasie zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje.
Ostudznym kremem smarujemy ciasteczko sklejając je z drugim:)
Wyglądają bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńale pięknie się udały :)))
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo chęć na te kardamonowe faworki ich, oj mam
pozdrawiam
Margot z Kuchni Alicji
oo jakie fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUrocze:) Świetny ten sos i w ogóle całe świetne;D Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZapewne przepyszne, muszę wypróbować! Koniecznie:)
OdpowiedzUsuń