piątek, 23 grudnia 2011

Łosoś pod pierzynką




Spód z kruchego ciasta:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 łyżki kaparów
  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • czosnek

folia aluminiowa + suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego



Masło rozcieramy palcami z mąką aż powstanie nam kruszonka. Wbijamy jajko, a jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy wodę. Zagniatamy szybko elastyczne ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty i wstawiamy na 30 min. do lodówki.

Wyjmujemy formę z ciastem, wykładamy ją folią aluminiową, wysypujemy fasolę lub groch i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usuwamy nasiona i folię i ciasto pieczemy jeszcze 5 minut.

Cebule i por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni by się zeszkliły. Na podpieczony spód wykładamy cebulę z porem, na to kładziemy kawałki łososia, posypujemy kaparami i przyprawiamy wg uznania.

Przygotowujemy sos beszamel. Masło roztapiamy na patelni i stopniowo, po łyżeczce, dosypujemy mąkę, utrzymując mały ogień pod patelnią. Należy cały czas delikatnie mieszać gdyż mąka może się przypalać i sos będzie miał wówczas gorzki smak. Masło musi idealnie połączyć się z mąką, tak żeby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Mieszamy do czasu aż sos zrobi się gęsty, kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka. Wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od tego, jak gęsty wyszedł nam sos i jak gruba jest jego warstwa. Wierzch powinien się przyrumienić a środek musi być ścięty.



środa, 21 grudnia 2011

Tarta czekoladowa



Ciasto:


  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki wody
 Masa czekoladowa:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka koniaku lub rumu

Mąkę i kakao dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie piec spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok 25 min.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą), zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć dokladnie z cukrem, wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, tak samo śmietankę. Do masy dodać najpierw ubitą śmietanę, potem pianę z białek, mieszać delikatnie aż składniki się połączą. Na koniec wlać alkohol.
Masę czekoladową wykładać na wystudzony spód. Przechowywać w lodówce.




sobota, 17 grudnia 2011

Maślane ciasteczka Sable



Pyszne, niezwykle kruche i delikatne ciasteczka o maślanym smaku. Rozpływają się w ustach...polecam każdemu:)

  • 175 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko z solą utrzeć mikserem na jednolitą masę, następnie dodać mąkę i wymieszać. Ciastka można oczywiście upiec bez żadnych dodatków, są przepyszne, ale jeśli chcemy je wzbogacić to pod koniec mieszania można dodać czekoladę lub bakalie, patrz - opcje poniżej*. Ciasto jest bardzo klejące, najlepiej delikatnie przenieść część na przezroczystą folię, uformować w rulon, dokładnie zawinąć jak długi cukierek, włożyć do lodówki na min. 6 godzin (ja chłodziłam swoje całą noc:)). Po wyjęciu kroić na krążki o grubości 5 mm i piec 12 min. w temp. 200 st. C. Ciasto bardzo się rozlewa w trakcie pieczenia więc należy zachować spore odstępy między krążkami na blaszce do pieczenia.
 
*Opcje:
Czekoladowe – dodać 1 łyżkę czekolady w proszku, kakao lub posiekaną tabliczkę mlecznej czekolady,
Po toskańsku – dodać 100 g posiekanych orzechów,
Po hiszpańsku – Dodać 60 g startej skórki pomarańczowej.



na podstawie przepisu z dodatku GW "Palce lizać" nr 2/2010

środa, 14 grudnia 2011

3 świąteczne tarty

Od dziś zapraszam wszystkich na świąteczną tartę, 3 premierowe przepisy i zdjęcia, na portalu www.kierunek.szczecin.pl.

Szwajcarskie Brunsli



Bardzo smaczne i ciekawe w przygotowywaniu ciasteczka, prawie bez użycia mąki. Po upieczeniu kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, o silnym aromacie czekolady i migdałów z wiśniowym posmakiem. To nie są ciastka dla niecierpliwych:) Po wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek odstawiamy je...aż do następnego dnia:)

  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 200 g startych migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki tartych goździków
  • 2 łyżki Kirschu (ew. wiśniówki)
  • szczypta soli

Cukier, mąkę, kakao, cynamon, goździki i migdały wymieszać w misce. Ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko przestudzoną wymieszać z białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto jest „gruboziarniste” i klejące, należy brać po kawałku i wałkować ostrożnie na papierze do pieczenia lub na stole wysypanym – uwaga – cukrem, nie mąką. Foremki do wycinania też dobrze jest maczać w cukrze. Wałkujemy na grubość 0,5 – 1 cm. Układamy na blaszcze i pozostawiamy do wysuszenia na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc. Dzięki temu ciasteczka po upieczeniu będą kruche z zewnątrz a miękkie, ciągnące w środku.

Piec w nagrzanym piekarniku 240 st. C przez 4-6 min i studzić na kratce.


na podstawie przepisu z dodatku GW "Palce lizać" nr 2/2010

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pierniki Aganiok

Pierniczki Aganiok to już legenda. Przepis robi furrorę i jest baaardzo popularny wśród pierniczkowych maniaków. Cała frajda polega na przygotowywaniu ciasta ok 2 m-ce przed planowanym pieczeniem i oczekiwaniu na jego dojrzewanie.
Bardzo ważne jest, by wyjmować ciasteczka z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie, dzięki temu będą takie po wystygnięciu. Są aromatyczne i puszyste. Przygotowuję je już od 3 lat, polecam ten przepis bardzo gorąco.


sobota, 10 grudnia 2011

Pepparkakor



Mocno korzenne, aromatyczne, kruche, im cieńsze tym bardziej chrupiące, po prostu pyszne. Szwedzkie świąteczne pierniki Pepperkakor...
Posiłkowałam się przepisem znalezionym na blogu mojewypieki.blox.pl, a który swoje źródło ma na deliciousdays.com.
Polecam serdecznie i smacznie.

Pepparkakor
przepis z drobnymi zmianami, na podwójną porcję

300 g melasy trzcinowej
200 g masła
200 g cukru pudru
600 g mąki
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
szczypta soli
2 jajka

Zagotować w rondlu masło, melasę i cukier, mieszać aż masa stanie się jednolita. Wystudzić.
W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól i proszek do pieczenia. Dodać masę melasową i jajka, całość wyrabiać mikserem z końcówkami "świderkami". Ciasto jest gęste i klejące, przypomina konsystencją melasę. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto stwardnieje i będzie wygodniejsze do wyrabiania. Odrywamy po kawałku i wałkujemy, lekko podsypując mąką. Ciasteczka powinny być bardzo cieniutkie. Pierwszą partię wałkowałam na 0,2 cm, jednak ciasto wybrzuszało się nieco podczas pieczenia. Następnym piernikom nadawałam już grubość ok 0,4 cm., dzięki temu zachowały gładkość po upieczeniu. Zależy to być może od piekarnika lub sposoby wyrabiania ciasta. Pieczemy je 8-10 minut, zależnie od grubości, w temp. 180 st. C.

czwartek, 8 grudnia 2011

Tarta bakaliowa


Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa bakaliowa:
100 g masła
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
dowolne bakalie: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, migdały, skórka pomarańczowa

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Rodzynki namoczyć w wodzie, pokroić daktyle, rozdrobnić orzechy i migdały.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Do masy po kolei dodawać jajka, cały czas miksując, a następnie miód. Na koniec wsypać przyprawę piernikową i przygotowane bakalie. Masę bakaliowo-miodową wylać na ciasto i piec całość ok 40 min. w temp. 190 st. C.

Pierniczki imbirowe z melasą



W tym roku moim zdecydowanym faworytem są pierniczki z melasą i imbirem. Po oryginał przepisu odsyłam zainteresowanych do źródła. Po licznych poszukiwaniach stwierdzam, że ciasto na te pierniki jest idealne. Bardzo dobrze się wyrabia; jest na tyle tłuste, że nie wymaga podsypywania mąką; dobrze się wałkuje, nie rwie, nie klei do stołu i wałka. Wycinanie ciasteczek to sama przyjemność, a wałkowanie na grubość 0,4-0,5 cm zapewnia idealną gładkość i równe kształty po upieczeniu. Pierniki są kruche, chrupiące i bardzo aromatyczne.
Poniżej podaję przepis z moimi zmianami, dałam zdecydowanie mniej mąki niż w oryginalnym przepisie. Sugeruję zacząć od mniejszej jej ilości i podsypywać na wyczucie. Ciasto było miękkie i elastyczne jak plastelina. W przypadku za dużej ilości mąki robi się twarde, kruszące i szybko wysycha.

Pierniki imbirowe
składniki na podwójną porcję
szklanka = 250 ml

470 g melasy trzcinowej
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka białego cukru
1 torebka cynamonu
1 torebka imbiru
1 torebka przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody
450 g masła
3-4 jajka
8-10 szklanek mąki

Melasę zagotowujemy w rondlu z dwoma rodzajami cukru i przyprawami. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sodę i mieszamy cały czas, masa spieni się. Melasą zalać masło w dużej misce i wymieszać do jego roztopienia, lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i stopniowo mąkę, mieszać mikserem z końcówkami "świderkami" lub hakiem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dla miksera, wyrabiać ręcznie. Masa powinna być miękka, przyjemna w dotyku, przypominająca plastelinę, dlatego też trzeba uważać by nie przesadzić z mąką. Jeśli jednak wyjdzie zbyt sucha, można ją rozrzedzić mlekiem.
Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość ok 0,4-0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasto pozostałe w misce przykrywamy ściereczką by nie wyschło. Pieczemy ok 8 minut w temp. 180-200 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek i piekarnika.




środa, 7 grudnia 2011

Tarta serowo-pomarańczowa


Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa:
½ kg sera (najlepszy w wiadereczku)
100 g masła
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
1/2 op. cukru waniliowego
dżem pomarańczowy
skórka z 2 obranych pomarańczy

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Skórkę pomarańczową ugotować do miękkości, odcedzić a następnie zmiksować.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami. Do masy po kolei dodawać proszek budyniowy, śmietanę i ser. Na koniec wmieszać skórkę pomarańczową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec w nim spód przez ok 15 min. Po tym czasie ciasto posmarować dżemem pomarańczowym i wylać na nie masę serową. Całość piec ok 40 min.

Ciasto dekorujemy plastrami pomarańczy, które gotujemy przez 5 min. w syropie z wody i cukru.