środa, 1 lipca 2015

Pesto ze szpinaku i rukoli


Jeśli tak, jak my, lubicie makarony, to na pewno robicie pesto. Nie tylko to tradycyjne, najpopularniejsze z bazylii i orzeszków pinii, ale i te kombinowane np. z pietruszki. Pesto szpinakowo-rukolowe już się kiedyś pokazało. Nowe jest trochę inne i zdecydowanie ostrzejsze bo bez dodatku serka. Gorzki smak rukoli wyjątkowo podpasował najmłodszemu smakoszowi.


  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 łyżki mielonych pestek dyni
  • oliwa/olej
  • ulubiony makaron (u nas pszenno-gryczany soba oraz kukurydziane świderki)
Miksujemy liście z sezamem, czosnkiem, awokado, zmielonymi pestkami dyni, podlewając oliwą by całość miała konsystencję półpłynnego sosu. Podajemy z ulubionym makaronem.

1 komentarz: