Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Proporcji mąki nie podaję, ważne żeby ciasto było nieco gęstsze od naleśnikowego.
- mąka kukurydziana
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka kokosowego
- woda
- 1-2 jabłka starte na grubej tarce
- olej
Metalową rózgą mieszamy jajka z mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy starte jabłka. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy krótko z obu stron.
Placuszki są chrupiące z wierzchu i jednocześnie delikatne dzięki jabłkom.
Czym zastąpić jajko? Syn ma uczulenie na bialko jaja
OdpowiedzUsuńProszę spróbować pominąć albo zastąpić namoczonym w wodzie siemieniem lnianym lub rozgniecionym bananem, podobno to są zamienniki jajka (ja nie próbowałam).
Usuń