środa, 15 lipca 2015

Placuszki kukurydziane z jabłkiem



Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Proporcji mąki nie podaję, ważne żeby ciasto było nieco gęstsze od naleśnikowego.


  • mąka kukurydziana
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • woda
  • 1-2 jabłka starte na grubej tarce
  • olej
Metalową rózgą mieszamy jajka z mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy starte jabłka. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy krótko z obu stron.
Placuszki są chrupiące z wierzchu i jednocześnie delikatne dzięki jabłkom.

2 komentarze:

  1. Czym zastąpić jajko? Syn ma uczulenie na bialko jaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować pominąć albo zastąpić namoczonym w wodzie siemieniem lnianym lub rozgniecionym bananem, podobno to są zamienniki jajka (ja nie próbowałam).

      Usuń