sobota, 13 lipca 2013

Domowa chałwa





A trzeba Wam wiedzieć, że ja chałwy nie cierpię, nie kupuję, nie jadam...z wyjątkiem tego oto domowego wynalazku :-)
  • 200 g sezamu
  • miód
  • dowolne dodatki: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kakao
Sezam prażymy na suchej patelni. Należy uważać by ziaren nie przypalić bo zgorzknieją, trzymamy na ogniu aż zaczną pachnieć i lekko się zezłocą. Odstawiamy aż wystygną a następnie mielimy w blenderze na proszek. Dolewamy miód i mieszamy aż powstanie klejąca, zwarta masa. Nie podaję dokładnych proporcji miodu, powinny to być 3-4 łyżeczki. Pod koniec możemy dodać ulubione dodatki lub przyprawy. Chałwę przekładamy do słoiczka, papierowych papilotek lub płaskiej foremki i przechowujemy w lodówce, dzięki temu stężeje. 
Nie jest zbyt słodka w smaku, co dla mnie jest akurat zaletą i ma lekko ciągnąca konsystencję.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam chałwę, może kiedyś pokuszę się o zrobienie domowej ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Łatwa w przygotowaniu a smak bezcenny :-) Pozdrówki

      Usuń
  2. chyba dziś zrobię, ostatnio strasznie mnie nosi w kierunku słodkości z miodem :)

    OdpowiedzUsuń