wtorek, 16 lipca 2013

Pomidorowa zupa z soczewicą



Na dni takie jak ten, kiedy ciężko się zalogować do rzeczywistości, odpowiedź na pytanie "co zrobić na obiad?", może być tylko jedna - zupa z soczewicy. Prosta, szybka, o smaku niewspółmiernym do ilości włożonej weń pracy. 
Produktami, które zawsze mam w domu są właśnie czerwona soczewica, mleko kokosowe i domowy przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem. Zupę z soczewicy prezentowałam już TU. Dzisiejsza jest podobna, wzbogacona właśnie pomidorami.

  • 2 litry buliony eko
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 300 ml pomidorowego sosu z czosnkiem (można dać pomidory z puszki)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • pieprz
  • olej
Cebule siekamy drobno. Bulion zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy przyprawy. Smażymy chwilę aż zaczną pachnieć i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i dusimy powoli aż cebula się zeszkli i zmięknie. Wsypujemy na patelnię opłukaną soczewicę, wlewamy pomidory i gotujemy chwilę.
Następnie przelewamy całość do garnka z bulionem. Jeśli przygotowujemy zupę w dużym rondlu, wystarczy do niego przelać bulion. Gotujemy aż soczewica się rozpadnie. Zabielamy mlekiem kokosowym i doprawiamy do smaku.
Na koniec dodajemy świeże zioła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz