wtorek, 30 lipca 2013

Burgery warzywne z fasolą




  • 20 dkg białej fasoli
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ew. mielone siemie lniane
Fasolę gotujemy do miękkości. Jak trochę ostygnie, miksujemy na gładko.
Cukinię i marchew ścieramy na grubych oczkach tarki lub szatkownicy. Cukinię dobrze jest dodatkowo osączyć na sicie z nadmiaru soków.
Cebulę i czosnek siekamy.
W dużej misce mieszamy zmiksowaną fasolę, marchew, cukinię, cebulę z czosnkiem, przyprawy i zioła. Dodajemy najpierw jedno jajko, jeśli masa jest zbyt gęsta dajemy drugie. Gdyby jednak całość była za rzadka, ja zagęszczam mielonym siemieniem lnianym, ok 3-4 łyżki.
Formujemy kotleciki i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy sezamem i pieczemy ok 30 minut.
Podajemy np. z tzatzikami z jogurtu, świeżego ogórka i czosnku.




3 komentarze:

  1. uwielbiam warzywne burgery! swoją drogą dawno już ich nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają cudownie. na pewno je wypróbuję. powiedz mi, proszę, czy waży jest kolor fasoli? tzn. na przykład czerwona się nada? zapraszam na chilicake.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że spokojnie można spróbować z czerwoną fasolą, np. z puszki; w przypadku gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścisz mocniej. pozdrawiam :-)

      Usuń