- 20 dkg białej fasoli
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1-2 jajka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- ew. mielone siemie lniane
Fasolę gotujemy do miękkości. Jak trochę ostygnie, miksujemy na gładko.
Cukinię i marchew ścieramy na grubych oczkach tarki lub szatkownicy. Cukinię dobrze jest dodatkowo osączyć na sicie z nadmiaru soków.
Cebulę i czosnek siekamy.
W dużej misce mieszamy zmiksowaną fasolę, marchew, cukinię, cebulę z czosnkiem, przyprawy i zioła. Dodajemy najpierw jedno jajko, jeśli masa jest zbyt gęsta dajemy drugie. Gdyby jednak całość była za rzadka, ja zagęszczam mielonym siemieniem lnianym, ok 3-4 łyżki.
Formujemy kotleciki i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy sezamem i pieczemy ok 30 minut.
uwielbiam warzywne burgery! swoją drogą dawno już ich nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie. na pewno je wypróbuję. powiedz mi, proszę, czy waży jest kolor fasoli? tzn. na przykład czerwona się nada? zapraszam na chilicake.blogspot.com ;)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że spokojnie można spróbować z czerwoną fasolą, np. z puszki; w przypadku gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścisz mocniej. pozdrawiam :-)
Usuń