wtorek, 7 maja 2013

Zupa z zielonego groszku


  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 2-3 łyżki mrożonego szpinaku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • ok 1,5 litra warzywnego bulionu
  • olej
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy rozmrożony szpinak i groszek. Smażymy aż będą miękkie, przyprawiamy. Bulion zagotowujemy i przekładamy do niego zawartość patelni. Gotujemy aż warzywa zaczną się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, ew. doprawiamy jeszcze. 
Podajemy z kiełkami, grzankami, groszkiem ptysiowym.

2 komentarze: