- 2 kg buraków
- 1,5 kg miodu
- 5 l wody
Buraki dokładnie myjemy (nie obieramy), zalewamy wodą i gotujemy ok godziny. Po tym czasie buraczki wyjmujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki i wsypujemy z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu jeszcze ok. godziny. Studzimy i przecedzamy/przecieramy przez sitko. Do otrzymanego soku dolewamy miód, stawiamy na ogniu i trzymamy jeszcze przez 10-15 minut po czym zlewamy do słoików/butelek.
Z podanych proporcji wychodzi ok 4,5 l płynu.
Z podanych proporcji wychodzi ok 4,5 l płynu.
Syrop jest bardzo słodki, idealny do herbaty lub wody.
Na podstawie przepisu Stefanii Korżawskiej "Ziołowe gotowanie"
Pyszności! Musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNominacja do Libstera u nas pod przepisem http://basjulowepasje.blogspot.com/2013/06/ciasto-kratka-i-liebster-award.html :)
Dziękuję bardzo! pozdrawiam Dziewczyny! :-)
Usuńmam pytanie, jak przechowywać syrop?w lodówce czy pasteryzować?
OdpowiedzUsuńJa pasteryzowałam
UsuńAle po co przez 15 minut gotować ten miód? Na litość Boską!... Nie lepszy syrop z surowego buraka z NIEGOTOWANYM miodem? :>
OdpowiedzUsuńKieruję się wskazaniami S. Korżawskiej, która mówi, że surowy miód jest owszem zdrowy, ale śluzotwórczy i powoduje wilgoć w organizmie, dlatego właśnie się go gotuje by zyskał więcej energii, nawet kosztem utraty części składników odżywczych; ale każdy może zrobić jak uważa:-) pozdrawiam
UsuńCo prawda bez buraków, ale cytryną :) Super przepis na wodę z cytryną i imbirem https://odzywialnia.pl/woda-z-miodem-i-cytryna/
OdpowiedzUsuń