Otwarcie przyznaję, że za rabarbarem nie przepadam. Sezon na łodygi rabarbaru jestem w stanie uczcić jednym lub dwoma maślanymi ciastami, ew. półkruchym pleśniakiem, ale to wszystko. Kiedy jednak przeczytałam zachęcający opis na tą konfiturę, postanowiłam koniecznie go wypróbować. Dodatki wydały mi się niezwykle ciekawe, a smak intrygujący.
W opisie przeczytałam, że hiram bardziej przypomina konfiturę, ale ja nazwałam go dżemem, choć też nie wiem czy poprawnie. Przepis znalazłam na blogu Bea w kuchni (Bea jest niezastąpiona jeśli chodzi o przepisy na ciekawe przetwory!), oryginał przepisu pochodzi z Forum CinCin.
Ja podaję przepis ze zmienionymi nieco proporcjami. Zaświadczyć tylko mogę, że jest naprawdę przepyszny. Lekko kwaskowy, orzeźwiający i UWAGA! bardzo słodki, mimo zmniejszonej porcji cukru.
- 2,5 kg rabarbaru
- 1,5 kg cukru
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 4 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
Rabarbar myjemy (młodego nie obierałam), kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem i odstawiamy w misce na noc do lodówki.
Zabieram się do roboty! Słoiki już mam. Dam znać jak wyszło. :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! napisz koniecznie! powodzenia i smacznego ;-) pozdrawiam ciepło :-)
UsuńVeni! Vidi! Vici! Sukces w pełnym wydaniu, ale jak każdy trochę pozmieniałam oscylując między Twoją wersją a CinCinem.
UsuńDodałam 6 łyżek imbiru, 3kg owoców obsypałam 1 kg cukru i w trakcie gotowania dodałam jeszcze pół kilo, więc stosunek owoc:cukier mam 2:1.
Niestety nie uzyskałam tak ładnego kolorku, bo mój rabarbar był dość blady, ale zupełnie mi to nie przeszkadza.
Dziękuję za przepis. Wrócę z pewnością. ;)
Wspaniale, cieszę się ;-) pozdrawiam :-)
UsuńTaki dżem to świetny pomysł:) My się jeszcze nie zdecydowałyśmy jakie w tym roku zrobić:)
OdpowiedzUsuń