czwartek, 26 kwietnia 2012

Grillowana pierś z kurczaka na plastrach buraczków i pomarańczy



Przepis na tą sałatkę podpatrzyłam na makecookingeasier.pl(oryginalny przepis pod nazwą). Najpierw mnie zadziwił, ale tym samym wbił się do głowy tak mocno, że postanowiłam go wypróbować.
Danie jest piękne kolorystycznie, zdrowe, a smak ciekawy i zyskujący przy bliższym poznaniu:)
Pierś z kurczaka można zastąpić indykiem lub polędwiczkami zamarynowanymi w oliwie, miodzie i sosie sojowym. Jeśli kupione buraczki okażą się mało słodkie, spokojnie uratuje je pyszny sosik, który nada daniu wystarczającej słodyczy.
  • 2 piersi z kurczaka, zamarynowane dzień wcześniej w oliwie, occie balsamicznym, czosnku i rozmarynie
  • 1 duży ugotowany burak
  • 2 pomarańcze
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • pestki słonecznika
  • sól
  • pieprz
Buraka i pomarańcze obieramy i kroimy w cienkie plastry.
W miseczce mieszamy miód, oliwę i sok pomarańczowy.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Na talerzu układamy kolejno plastry buraka, pomarańczy, polewamy sosem, posypujemy pestkami a na wierzchu kładziemy mięso.
Całość można jeszcze polać resztką sosu i doprawić odrobiną soli i pieprzu.

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Fundacja "Wiemy co jemy" i zielony koktajl



Maciej Miecznikowski, oprócz tego, że jest znanym artystą, wokalistą, jest również, o czym może nie wszyscy wiedzą, założycielem fundacji Wiemy co jemy - nauka i edukacja społeczna dla zdrowia. Zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania, które odchudza, leczy i zapobiega chorobom.
Za podstawę żywienia uznaje warzywa, owoce, rośliny strączkowe i zboża.
Pod działalnością fundacji podpisuję się jak najbardziej i zainteresowanych odsyłam na profil fundacji na FB.

Dziś proponuję koktajl, który Maciej Miecznikowski zrobił w jednym z programów tv. Tzw. koktajl Shreka składa się z bananów, natki pietruszki, mleka sojowego i soku z cytryny. Ja mleko sojowe zastąpiłam zwykłym odtłuszczonym. Do koktajlu dodać możemy świeży imbir lub cynamon. Pietruszka jest prawie niewyczuwalna, na pierwszym planie dominuje smak bananów.
  • 2 banany
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki lub 1 mały
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na aksamitny koktajl.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Gofry bananowo-owsiane



Bardzo pomysłowy przepis na gofry. Oryginalna receptura pochodzi ze strony Fundacji Wiemy Co Jemy. Zainteresowanych odsyłam do profilu fundacji na FB.
Ja zastąpiłam mleko sojowe zwykłym odtłuszczonym.
Myślę, że z podanego przepisu można równiez usmażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i mocno rozgrzanej patelni, jeszcze tego nie robiłam, ale na pewno spróbuję.

  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1,5-2 szklanki mleka 1,5%
  • 2 banany
Płatki owsiane i banany wrzucamy do blendera, podlewamy mlekiem i miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta na gofry czyli nieco gęstsze niż na naleśniki. Gęstość ciasta regulujemy mlekiem.
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Gofry pieczemy dobre kilka minut aż zbrązowieją. Jeśli zbyt wcześnie otworzymy gofrownicę, ciasto może nam sie rozwarstwić; nic nie szkodzi, gofrownicę zamykamy i czekamy jeszcze chwilę aż gofry się skleją.


piątek, 20 kwietnia 2012

Kasza jaglana z twarogiem i cebulką




Propozycja, która od jakiegoś czasu stale pojawia się u mnie na śniadanie. Składa się z prostych, zdrowych i małokalorycznych produktów.
Przygotowuje się ją bardzo szybko.

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała cebulka
  • 100 g chudego twarogu
  • szczypiorek
  • sól
  • oliwa
Kaszę zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy do momentu aż woda wyparuje. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Cebulę kroimy dowolnie, np. w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy aż się zeszkli.
Kaszę mieszamy dokładnie z cebulą, pokruszonym twarogiem i posiekanym szczypiorkiem.

czwartek, 12 kwietnia 2012

Pomidorowa zupa krem z pieczoną papryką




Bardzo aromatyczna i intensywnie czerwona. Najlepsza na drugi dzień:)
Na podstawie przepisu z książki "Rewolucja na talerzu".
  • 2 duże czerwone papryki
  • 500 g przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
  • kostka rosołowa (najlepiej eko)
  • 2 cebule
  • oliwa
  • pieprz w ziarenkach
  • chili
  • ulubione zioła: majeranek, rozmaryn, tymianek,
  • kilka ząbków czosnku
Paprykę myjemy, przepoławiamy, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut, aż skórka będzie czarna. Około 10-15 min. przed końcem pieczenia dorzucamy na blaszkę czosnek w łupinkach. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy skórkę z papryki.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową, pieprz, czosnek wyciśnięty z łupinek i upieczoną paprykę. Gotujemy całość ok 20 minut, dolewamy przecier pomidorowy. W sezonie możemy użyć świeżych pomidorów, które przekrajamy na pół i pieczemy razem z papryką. Zupę przyprawiamy i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z makaronem pełnoziarnistym, ryżem basmati lub uprażonymi pestkami dyni.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kiełki c. d.

Dziś na tapecie:

KIEŁKI BROKUŁA
Zawierają sulforafan, który zapobiega powstawaniu raka, hamuje rozwój nowych komórek rakowych i jest to zawartość kilkadziesiąt razy większa niż w dojrzałym warzywie.
Bogate w witaminy z grupy B oraz wit. C, E, K, potas, selen, magnez, żelazo, wapń. Obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają odporność.



KIEŁKI PORA
Posiadają wysoką zawartość białka oraz witaminy C; właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy. Wskazane przy skłonnościach do reumatyzmu oraz przy chorobach górnych dróg oddechowych.



KIEŁKI SŁONECZNIKA
Zawierają fosfor i wapń wzmacniające kości i zęby, niezbędne w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi witaminę D, a także duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, zwłaszcza tłuszczów i węglowodanów.


C.D.N.