Składniki na 5 szt.
Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
szczypta soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody
Nadzienie:
½ szklanki melasy trzcinowej
½ szklanki brązowego cukru
1,5 szkl. wrzątku
2 łyżeczki przyprawy
korzennej do pierników
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
1 pomarańcza
3 łyżki białego cukru
folia aluminiowa i sucha
fasola/groch/soczewica do pieczenia „na ślepo”
Masło rozcieramy z mąką aż powstanie kruszonka.
Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy
wodę. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy dokładnie, po czym wylepiamy
natłuszczone foremki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie
wyjmujemy foremki, każdą wykładamy szczelnie folią i wsypujemy na wierzch nasiona.
Pieczemy spody w temp. 180 st. C. ok 25-30 min. Dzięki temu ciasto nie straci
kształtu.
Czas pieczenia zależy od rodzaju
piekarnika i grubości ciasta, najlepiej sprawdzić jego stan po kwadransie. Pod
koniec pieczenia możemy zdjąć folię żeby ciasto się zarumieniło. Po upieczeniu
odstawiamy do wystygnięcia.
W rondelku przygotowujemy syrop z cukru. 3 łyżki
białego cukru podgotowujemy z 0,5
szklanki wody. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do
syropu, gdy cukier już się rozpuści, całość gotujemy ok 5-10 min.
W drugim garnku mieszamy razem melasę, brązowy
cukier, przyprawę do pierników i
wrzątek. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Należy mieszać cały
czas masę i nie zostawiać bez kontroli gdyż może wykipieć. Dolewamy
rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy nadal. Masa
zgęstnieje i bedzie przypominać w konsystencji kisiel. Jeśli jest zbyt rzadka
można dodać więcej mąki.
Na upieczone spody wykładamy
łyżeczkę pomarańczowej marmoladki i wylewamy lekko przedstudzoną masę korzenną.
Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz