piątek, 14 grudnia 2012

Tarteletki korzenne



Składniki na 5 szt.

Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
szczypta soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody

Nadzienie:
½ szklanki melasy trzcinowej
½ szklanki brązowego cukru
1,5 szkl. wrzątku
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
1 pomarańcza
3 łyżki białego cukru

folia aluminiowa i sucha fasola/groch/soczewica do pieczenia „na ślepo”

Masło rozcieramy z mąką aż powstanie kruszonka. Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy dokładnie, po czym wylepiamy natłuszczone foremki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy foremki, każdą wykładamy szczelnie folią i wsypujemy na wierzch nasiona. Pieczemy spody w temp. 180 st. C. ok 25-30 min. Dzięki temu ciasto nie straci kształtu.
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i grubości ciasta, najlepiej sprawdzić jego stan po kwadransie. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię żeby ciasto się zarumieniło. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W rondelku przygotowujemy syrop z cukru. 3 łyżki białego cukru podgotowujemy        z 0,5 szklanki wody. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do syropu, gdy cukier już się rozpuści, całość gotujemy ok 5-10 min.
W drugim garnku mieszamy razem melasę, brązowy cukier, przyprawę do pierników     i wrzątek. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Należy mieszać cały czas masę i nie zostawiać bez kontroli gdyż może wykipieć. Dolewamy rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy nadal. Masa zgęstnieje i bedzie przypominać w konsystencji kisiel. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki.
Na upieczone spody wykładamy łyżeczkę pomarańczowej marmoladki i wylewamy lekko przedstudzoną masę korzenną. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz