piątek, 11 maja 2012

Sałatka z pieczonych bakłażanów z fetą




Przepyszna sałatka, która zachwyca bogactwem smaków. Mięta, czosnek, słona feta, chrupiące orzechy i kremowe bakłażany...Polecam każdemu, kto na chwilę zechce się przenieść się w krainę orientalnych aromatów; ja na pewno będę tam wracać:)
Na podstawie przepisu z "Moje Gotowanie" nr 5/2012.

  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g sera typu feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • papryka słodka w proszku
  • kilka liści świeżej mięty
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie garam masala, mielony kumin

Bakłażana kroimy w plastry, ja nigdy nie obieram, ale jeśli dla kogoś skórka jest zbyt twarda to może obrać. Plastry solimy i odstawiamy na 30 minut by pozbyć się goryczki.
Oliwę mieszamy z papryką, curry, solą, pieprzem i trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku, garam masala i kuminem.
Po tym czasie plastry myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy je na blaszce, smarujemy marynatą i pieczemy ok 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W miseczce ucieramy 2 wyciśnięte ząbki czosnku z solą, następnie dodajemy sok z cytryny i posiekaną miętę. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem, a następnie mieszamy razem z posiekaną natką, kostkami sera, orzechami i sezamem.



3 komentarze: