Ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości. Można nadziać je prawie wszystkim, a zamiast proponowanych trójkątów przygotować pierożki, tarteletki lub paszteciki w kształcie rurek.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- przecier pomidorowy (można pominąć)
- sól
- pieprz
- curry
- imbir
- rozbełtane jajko
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz cukinii)i kroimy w cieniutkie słupki, cebulę w piórka. Podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Można podlać odrobiną wody lub przecieru pomidorowego. Warzywa powinny się zeszklić, zmięknąć ale jednocześnie pozostać jędrne. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ciasto kroimy na kwadraty, mi wyszło 6 szt. Warzywa układamy na połowie każdego kwadratu i składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch smarujemy jajkiem.
Rożki pieczemy 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Ja bym dodała kiełbasę. :)
OdpowiedzUsuńpfff, czy wszystko musi być z mięsem?
OdpowiedzUsuńAleż niesamowicie wyglądają! I wcale nie brakuje mi tam mięsa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń