sobota, 30 sierpnia 2014

Kopytka z kaszą jaglaną



Genialne w prostocie wykonania i smaku. Po oryginalny przepis odsyłam do Dorota smakuje. Ciasto zagniata się bezproblemowo 
i idealnie kroi. Polecam wszystkim amatorom kaszy jaglanej, którzy chcieliby wykorzystać ją w nowy sposób.

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (u mnie ok 150 ml)
  • szklanka mąki ziemniaczanej (u mnie ok 200 ml)
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko przestudzone przeciskamy przez praskę lub zgniatamy.
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości wody.
W dużej misce łączymy ziemniaki, kaszę i mąkę ziemniaczaną, pamiętając, że zbyt duża jej ilość spowoduje, że kopytka będą miały lekko galaretowatą konsystencję. Zagniatamy ciasto, rolujemy wałeczki i kroimy w charakterystyczne romby.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
U mnie najlepsze to te z dużą ilością tartej bułki na maśle i cukrem, no i podsmażane na drugi dzień.


niedziela, 24 sierpnia 2014

Risotto z ziemniakami i porem



Odkąd zrobiłam pierwszy raz, robię bardzo często. Nie jest trudne, tak jak niektórzy myślą i daje duże pole do eksperymentów bo chętnie łączy się z różnymi dodatkami, warzywami, owocami morza, rybami, grzybami, drobiem, mięsem. Oprócz tradycyjnego, białego, wypróbowałam już risotto z cukinią i papryką, a także to dzisiejsze (inspiracja). Należy tylko zaopatrzyć się w odpowiedni do tej potrawy ryż, który po ugotowaniu będzie się kleił.
Zawsze przygotowuję je z porcji - 250 g ryżu i 1 l domowego bulionu. Bulion musi być ciepły bo w zimnym płynie ryż się zahartuje i potrawa się nie uda. Tak samo wino, które również dodaje się do risotto (ja pominęłam). Pamiętajmy, że w fazie gotowania należy je często mieszać by nie przywarło do patelni.
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 l domowego bulionu 
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • masło
  • oliwa
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • posiekana gałązka rozmarynu
  • szczypta oregano
  • suszony czosnek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • parmezan
  • natka pietruszki
Cebulę siekamy drobno, pora kroimy w półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę.
Bulion podgrzewamy, aby był ciepły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szklimy cebulę i por. Wsypujemy ryż i smażymy kilka minut aż też będzie szklisty. Dodajemy przyprawy, a następnie ziemniaki. Mieszamy i podlewamy bulionem. Wlewamy po chochli, czekając aż poprzednią całkiem wchłonie ryż. Mieszamy cały czas, by ryż się nie przypalił. Całość nabierze kremowej konsystencji, ziemniaki zmiękną, a ryż napęcznieje i będzie kleisty. Tak gotujemy do skończenia bulionu. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki masła i posypujemy parmezanem, u mnie też natka pietruszki.



czwartek, 21 sierpnia 2014

Surówka z buraczków z czosnkiem i orzechami włoskimi




To moja ulubiona. Przygotowuję ją często, dodając czasem ser typu feta lub mozzarellę. Zdrowa, smaczna i aromatyczna. Jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie na kolację z odrobiną sera, pieczywa czy pieczonych ziemniaków.
  • 3 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Buraczki gotujemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę, orzechy i natkę siekamy. Mieszamy wszystko przyprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać parę łyżek oliwy. Najlepiej smakuje schłodzona. 


sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto z jabłkami na oleju




Jedno z moich ulubionych.
Dzięki zawartości oleju długo utrzymuje świeżość; jest wilgotne oraz bardzo aromatyczne.
Proste i szybkie w wykonaniu. Zjadliwe dla mlecznych alergików. 

1 szklanka = 250 ml
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 jabłek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Jajka utrzeć mikserem z cukrem a następnie z olejem. Wmieszać rózgą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon. Na końcu dodać jabłka i orzechy i wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką
Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec 45 minut.

Ciasto na zdjęciach zostało zrobione z 1,5 porcji i pieczone w dużej tortownicy.


piątek, 1 sierpnia 2014

Kawa imbirówka



  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • 150 ml schłodzonego mleka
  • 400 ml wody
  • 50 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 4-5 kostek lodu
Plastry imbiru zalewamy wodą i gotujemy aż płyn zredukuje się o połowę a zapach imbiru będzie bardzo intensywny.
Pod koniec wrzucamy ziarenka kardamonu. Odcedzamy i odstawiamy do schłodzenia.
Do blendera wsypujemy kawę, cukier i schłodzoną wodę imbirową z 2-3 plasterkami imbiru. Miksujemy na gładko i wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno.
Do wysokiej szklanki wrzucamy lód, wlewamy imbirową kawę, przybieramy bitą śmietaną i startą skórka cytrynową.