poniedziałek, 30 grudnia 2013

Półkruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej





  • 60 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 20 dag masła/margaryny
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu oraz pieprz mielony
  • ostra i słodka papryka mielona
Na początku zajmujemy się przygotowaniem farszu, można go przygotować nawet dzień wcześniej.
Grzyby moczymy w wodzie, aż zmiękną i siekamy drobno.
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 1-1,5 godziny, zależy to od stopnia twardości kapusty i tego, jak bardzo jest kwaśna. Po odcedzeniu i wystudzeniu, kroimy ją drobno.
Siekamy cebule i podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby i przyprawy. Dusimy tak długo aż kapusta będzie miękka, ciemniejsza i nabierze odpowiedniego smaku. W czasie duszenia podlewamy wodą, by się nie przypaliła. Na koniec dorzucamy żurawinę.

Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i schładzamy w lodówce do 1 godziny. Następnie odrywamy kawałki, wałkujemy podłużne placki o szerokości ok 13 cm. Wzdłuż długiej krawędzi układamy farsz, zawijamy całość ciasno w rulon i kroimy w 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, możemy posypać gruboziarnistą solą, makiem lub kminkiem. 
Pieczemy 15-20 min aż się zezłocą.




1 komentarz:

  1. Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie. Aż chce się spróbować.

    OdpowiedzUsuń