niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasteczka z płatkami owsianymi i bakaliami




  • 1 szklanka* mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki nasion dyni i słonecznika (można zastąpić siekanymi orzechami włoskimi)
  • garść siemienia lnianego
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru
*uwaga: tym razem używałam szklanki o pojemności 300 ml

Suche składniki (oprócz cukru) mieszamy razem w dużej misce.
Masło ucieramy z cukrem, na koniec dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Masę maślaną dodajemy do mąki i mieszamy ręcznie. Jeśli ciasto jest za suche można podlać odrobiną wody lub mleka; jednak po chwili zgniatania składniki powinny ładnie się połączyć. 
Kulę ciasta odstawiamy na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, odrobinę spłaszczając widelcem. Pieczemy 15-20 minut w 170 st. C aż ciasteczka się zezłocą.
Z podanych składników wychodzi ok 30 ciasteczek. 



1 komentarz: