piątek, 13 grudnia 2013

Tarta orzechowo-czekoladowa


Spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 3 czekolady mleczne
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
folia aluminiowa + sucha fasola/groch

Masło rozcieramy z mąką, cukrem i solą na drobne okruchy. Dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto wałkujemy cienko, nawijamy na wałek i delikatnie wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie formę z ciastem wykładamy folią aluminiową, wypełniamy fasolą i pieczemy w temp. 180 st. C 25 minut. Następnie usuwamy nasiona i folię i dopiekamy jeszcze 5-10 minut aż ciasto się zarumieni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli w rondelku nad garnkiem z gotującą wodą. W misce ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z płynną czekoladą i mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy całość. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystudzony spód.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz