Zawsze, gdy potrzebne jest miejsce w zamrażarce, powstaje kompot z tego, co tam aktualnie zalega. Tegoroczne truskawki i czereśnie świetnie się do tego nadają, przyprawy podkręcają smak, a schłodzony kompocik idealnie gasi pragnienie w te upalne dni. Nie jest zbyt słodki, za to aromatyczny i prawie gęsty.
- 3-4 litry wody
- 0,5 kg czereśni mrożonych
- 0,7 kg truskawek mrożonych
- 0,5 szklanki cukru (pół na pół zwykły z domowym waniliowym)
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka goździków
- 2 torebki nasienne kardamonu
- 1/2 laski wanilii
- kilka gałązek mięty
Wszystkie składniki (oprócz cukru) umieszczamy w garnku z wodą i zagotowujemy. Na koniec dosładzamy do smaku, ilość cukru jest orientacyjna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz