piątek, 2 sierpnia 2013

Kompot truskawkowo-czereśniowy



Zawsze, gdy potrzebne jest miejsce w zamrażarce, powstaje kompot z tego, co tam aktualnie zalega. Tegoroczne truskawki i czereśnie świetnie się do tego nadają, przyprawy podkręcają smak, a schłodzony kompocik idealnie gasi pragnienie w te upalne dni. Nie jest zbyt słodki, za to aromatyczny i prawie gęsty.

  • 3-4 litry wody
  • 0,5 kg czereśni mrożonych
  • 0,7 kg truskawek mrożonych
  • 0,5 szklanki cukru (pół na pół zwykły z domowym waniliowym)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • 2 torebki nasienne kardamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • kilka gałązek mięty
Wszystkie składniki (oprócz cukru) umieszczamy w garnku z wodą i zagotowujemy. Na koniec dosładzamy do smaku, ilość cukru jest orientacyjna.
Schładzamy i podajemy z kostkami lodu albo nie ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz