piątek, 14 czerwca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną



  • 1 szklanka kaszy gryczanej (używałam szklanki o pojemności 0,33 l)
  • 3 cebule
  • ulubione zioła, np. majeranek, tymianek, szałwia lub mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 1 jajko
  • odrobina oleju
  • ciepła woda, ok 200 ml
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoto. Mieszamy w dużej misce kaszę, cebulkę, przyprawy i zioła.
W drugiej misce mieszamy obie mąki, jajko, olej i wodę i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Odkładamy je na chwilę by odpoczęło i przykrywamy ogrzaną miską (polaną gorącą wodą lub ogrzaną nad garnkiem z gotującą się wodą).
Wałkujemy kawałki ciasta cienko, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierogi. Z podanej proporcji wyszło mi 45 pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie.





1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają te pierożki - muszę koniecznie wypróbować Twojego przepisu!
    A Tobie polecam mój przepis na ciasto na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
    http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

    OdpowiedzUsuń