środa, 29 maja 2013

Ucierane ciasto z borówkami




  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 200 ml mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 150 g borówek
Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mleko kokosowe i ucieramy dalej.
Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, wiórki, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej i mieszamy rózgą na gładko. Na końcu wlewamy olej. Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane, wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy ciasto do keksówki i pieczemy ok 50 minut.

Na podstawie Sigrid Verbert "Smakowite prezenty"

6 komentarzy:

  1. Idealne smaki... Musiało smakować cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie a do tego uwielbiam borówki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Musi bosko smakować z borówkami i kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! mleko kokosowe zastąpiło jogurt z przepisu oryginalnego, by mleczny alergik mógł je jeść ;-)

      Usuń
  4. Wygląda fantastycznie! Z wielką chęcią bym takie sprobowala bo uwielbiam takie smaki! :)

    OdpowiedzUsuń