poniedziałek, 3 grudnia 2012

Leckerli




Mój absolutny hit wśród tegorocznych wypieków świątecznych! Upiekę je jeszcze z pewnością kilka razy, zwłaszcza, że można je przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub torebkach.
Leckerli to szwajcarski piernik pieczony w formie ciasta, lukrowany i krojony w kawałki. Wersji jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Sigrid Verbert z książki "Smakowite prezenty", zmieniając trochę proporcje, zwłaszcza, że oryginał był dla mnie zbyt słodki.
Krajanka łączy moje ulubione smaki: słodycz miodu, aromat korzennych przypraw i charakterystyczną goryczkę kandyzowanych pomarańczy, za którą przepadam. Ciasto jest miękkie po upieczeniu, wilgotne i ciągnące, długo utrzymuje świeżość.
  • 500 g miodu
  • 120 g cukru (w oryginale 180 g)
  • 180 g płatków migdałów
  • 100 g posiekanych kandyzowanych pomarańczy/skórki pomarańczowej (u mnie domowej roboty)
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki nalewki wiśniowej
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Miód podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier a jak się rozpuści wrzucamy pomarańcze i migdały. Całość mieszamy i wsypujemy stopniowo suche składniki. Mieszamy dokładnie i wylewamy ciasto na blaszkę; u mnie prostokątna blaszka o wymiarach 21 x 25 cm.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 st. C.
Cukier puder rozcieramy z wiśniówką na polewę i smarujemy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia, ciepłe będzie się źle kroić.
Dzielimy na kawałki, które możemy przechowywać w metalowej puszce.


7 komentarzy:

  1. można przechowywać. to fakt, ale ja i tak zjadam w ciągu 2-ch dni! :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana-banana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcająco wygląda. To taki 'biały piernik' :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis, bo "wilgotne i ciągnące, długo utrzymuje świeżość" oraz zdjęcia wygladaja pysznie, ale nie lubię kandyzowanej pomarańczy i chciałabym sie poradzić czy jakiś inne suszone owoce by pasowały do tego ciasta. Może rodzynki lub żurawina?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szana: Ja też jeszcze nie uchowałam Leckerli zbyt długo:)
    Akwarelaplus: Myślę, że można eksperymentować, w końcu to Tobie ma smakować;
    z żurawiną myślę, że będzie dobre, jej smak zrównoważy słodycz miodu bo dla niektórych ten placek może być zbyt słodki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Jeśli będę piec to z żurawiną :)
      Pytałam, bo są ciasta które lepiej smakują z jakimś składnikiem np. szwedzki letni tort Nigelli w przepisie ma podane truskawki, ale robiąc go za drugim razem użyłam malin. Niestety był wtedy trochę mdły.

      Usuń
    2. Mam wielką ochotę, na takie ciacho .
      Wydaje mi się jednak, że żurawina zbytnio nie pomoże, ponieważ wg mnie jest za słodka

      Usuń