wtorek, 8 maja 2012

Rożki francuskie z warzywami




Ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości. Można nadziać je prawie wszystkim, a zamiast proponowanych trójkątów przygotować pierożki, tarteletki lub paszteciki w kształcie rurek.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy (można pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • imbir
  • rozbełtane jajko
Ciasto wyjmujemy z lodówki by się rozmroziło.
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz cukinii)i kroimy w cieniutkie słupki, cebulę w piórka. Podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Można podlać odrobiną wody lub przecieru pomidorowego. Warzywa powinny się zeszklić, zmięknąć ale jednocześnie pozostać jędrne. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ciasto kroimy na kwadraty, mi wyszło 6 szt. Warzywa układamy na połowie każdego kwadratu i składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch smarujemy jajkiem.
Rożki pieczemy 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.






3 komentarze:

  1. Ja bym dodała kiełbasę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pfff, czy wszystko musi być z mięsem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ niesamowicie wyglądają! I wcale nie brakuje mi tam mięsa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń