piątek, 11 listopada 2011

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą



Składniki:
  • 200 g masła orzechowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g miodu
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy
  • 2 czekolady mleczne
Masło ucieramy z masłem orzechowym, a gdy się połączą w gładką masę dodajemy cukier i miód i nadal ucieramy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy, na koniec wlewamy olejek.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy stopniowo do masy i mieszamy, ja użyłam miksera z końcówkami "spiralkami". Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Po upływie tego czasu blachy wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i w każdą wciskamy kostkę czekolady, tak aby była cała oblepiona ciastem. Kulki układamy na blaszce w odstępach gdyż w trakcie pieczenia bardzo się rozlewają.
Piec ok 15-20 min. w temp. 180 st. C. Wyciągamy z piekarnika, gdy złapią beżowy kolorek i będą jeszcze miękkie z zewnątrz.
Ciasto ma bardzo klejącą konsystencję. Dodałam o wiele więcej mąki niż w oryginalnym przepisie gdyż było półpłynne i nie dawało się formować. Trzeba samemu próbować ile jej dosypywać tak, by z ciasta dało się zrobić kulki. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Wbrew pozorom ciastka nie są za słodkie; chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.



na podstawie przepisu z magazynu "Kuchnia" nr 11/2011

3 komentarze:

  1. ale świetne!
    z niespodzianką.


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka maślanoorzechowe z czekoladą w środku...więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń