piątek, 4 listopada 2011

Tarteletki z gruszką i serem pleśniowym


  • Ciasto francuskie (pokrojone kwadraty/prostokąty lub cały arkusz)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 4 gruszki
  • 2 sery pleśniowe typu brie
  • sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
  • opcjonalnie 1 białko
Ciasto francuskie daje dużo możliwości. Ja użyłam 6 prostokątów o łącznej wadze 450 g. Można też użyć dużego arkusza i upiec dużą tartę albo pokroić je na kwadraty.
Plastry ciasta rozmrażamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy białkiem, całość posypujemy orzechami.
Ser i obrane gruszki kroimy w plastry i układamy na przemian na cieście. Posypujemy przyprawami i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20-25 min.

*wersja na słodko: na spodzie mielone orzechy, na tym plastry gruszek, jabłek, całość smarujemy jajkiem zmieszanym ze śmietaną, posypujemy cukrem i płatkami migdałów.

1 komentarz:

  1. ciekawe połączenie gruszek z serem, to coś dla prawdziwych smakoszy:)

    OdpowiedzUsuń