czwartek, 3 listopada 2011

Banoffee Pie



Ilość składników jest oczywiście uzależniona od wielkości formy na tartę, ja użyłam rozmiaru 27 cm.
Duża szklanka = 0,4 ml

Spód:
  • duża szklanka mąki
  • 100 g masła
  • duża szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy
Masa:  (3 sposoby przygotowania masy)

  • 2 banany
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 puszki gotowej masy toffi, ok 80 g
lub
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
lub



Masło rozdrabniamy w formę okruchów z mąką, solą, cukrem. Dodajemy orzechy a na koniec żółtka i olejek waniliowy. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Masę toffi możemy przygotwać na 3 sposoby:
  1. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2 godziny w garnku z wodą - puszka musi być cały czas przykryta wodą. Po tym czasie masę z puszki przekładamy do rondelka, podgrzewamy jeśli jest zbyt twarda i mieszamy dokładnie ze śmietanką;
  2. Gotową masę toffi przekładamy do rondelka, podgrzewamy i mieszamy dokładnie ze śmietanką;
  3. Możemy przygotować sos toffi własnoręcznie, przepis powyżej.
Spód ciasta pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Po ostygnięciu wypełniamy go masą toffi. Na wierzchu układamy plasterki bananów.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dolewamy kawę. Jeśli ktoś chce może śmietanę dosłodzić cukrem, ale całość jest tak słodka, że może to już być zbyt wiele. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch. Całość schładzamy przed podaniem.
Ja przygotowywałam ciasto w dwóch ratach. Wieczorem jednego dnia upiekłam spód i zrobiłam masę toffi. Wszystko schładzało się w lodówce przez noc. Na drugi dzień dołożyłam banany i bitą śmietanę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz