sobota, 23 października 2010

Owsiane scones

Scones to tradycyjne angielskie bułeczki śniadaniowe, robi się je w ekspresowym tempie i jeszcze szybciej zjada. Dają duże pole do popisu bo można łączyć je z wieloma dodatkami, jeść na słodko lub słono.
Gdy dietetyczny tydzień nie pozwala upiec mi kolejnej tarty sięgam po scones i bawię się smakiem. Poniższy przepis jest dostosowany do diety Montignac, jest w nim więcej płatków owsianych niż mąki, ale tak jak wspomniałam można go przerabiać w dowolny sposób.
Scones robi się na wytrawnie z solą, czosnkiem i kminkiem
lub z cynamonem, imbirem, kakao, bakaliami i owocami. Są idealną propozycją na węglowodanowe, pożywne śniadanie lub szybką przekąskę.
Wszystkie chwyty dozwolone - mąkę pp można zastąpić zwykłą, fruktozę cukrem a oliwę masłem lub margaryną.



porcja na ok 10 szt.

  • 400 ml płatków owsianych
  • 200 ml mąki pp
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki fruktozy (można zastąpić cukrem)
  • 250-300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, kminek

Suche składniki wymieszać razem dokładnie. Wlać do nich jogurt
z oliwą. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę jogurtu lub mleka (musi być klejąca ale nie rzadka).
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia rozsmarowywać okrągłe ciastka.
Piec w nagrzanym piekaniku 20 min. Pozostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz