Gdy dietetyczny tydzień nie pozwala upiec mi kolejnej tarty sięgam po scones i bawię się smakiem. Poniższy przepis jest dostosowany do diety Montignac, jest w nim więcej płatków owsianych niż mąki, ale tak jak wspomniałam można go przerabiać w dowolny sposób.
Scones robi się na wytrawnie z solą, czosnkiem i kminkiem
lub z cynamonem, imbirem, kakao, bakaliami i owocami. Są idealną propozycją na węglowodanowe, pożywne śniadanie lub szybką przekąskę.
Wszystkie chwyty dozwolone - mąkę pp można zastąpić zwykłą, fruktozę cukrem a oliwę masłem lub margaryną.
- 400 ml płatków owsianych
- 200 ml mąki pp
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki fruktozy (można zastąpić cukrem)
- 250-300 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, kminek
z oliwą. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę jogurtu lub mleka (musi być klejąca ale nie rzadka).
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia rozsmarowywać okrągłe ciastka.
Piec w nagrzanym piekaniku 20 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz