sobota, 9 października 2010

Biała czekolada

Czekolada jest dobra na wszystko. Nawet biała.
Nie masz pomysłu na prezent? Upiecz komuś tartę.




Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 110 g masła
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki wody

  • 4 tabliczki białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę,
ja użyłam 30-tki, i schładzać w lodówce min. 30 min. 
Piekarnik nagrzać do 190 st. C i piec spód przez ok 20 min.
CZekoladę posiekać na kawałki.
Żelatynę moczyć 10 min. w odrobinie wody.
W garnku zagotować wodę, nad wrzątkiem trzymać naczynie
z żelatyną i mieszać aż się rozpuści. W tym czasie podgrzewać do wrzenia śmietankę. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do masy wlać płynną żelatynę
i wymieszać.
Masę ostudzić i wylać na upieczony spód.
Całość trzymać w lodówce do 3 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz