Nie masz pomysłu na prezent? Upiecz komuś tartę.
Ciasto:
- 200 g mąki
- 110 g masła
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki wody
- 4 tabliczki białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę,
ja użyłam 30-tki, i schładzać w lodówce min. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C i piec spód przez ok 20 min.
CZekoladę posiekać na kawałki.
Żelatynę moczyć 10 min. w odrobinie wody.
W garnku zagotować wodę, nad wrzątkiem trzymać naczynie
z żelatyną i mieszać aż się rozpuści. W tym czasie podgrzewać do wrzenia śmietankę. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do masy wlać płynną żelatynę
i wymieszać.
Masę ostudzić i wylać na upieczony spód.
Całość trzymać w lodówce do 3 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz