czwartek, 7 października 2010

Orientalna tarta cebulowa

Za każdym razem, gdy zrobię nową tartę mówię sobie: "To najlepsza jaką kiedykowiek zrobiłam!". Tak było i teraz. Też tak macie?
Zaskakujecie samych siebie? I jesteście tym szczęśliwsi,
im więcej wysiłku włożyliście w dane działanie? Ja też się sporo napłakałam na tym daniem:)




Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1-2 łyżeczki wody

Nadzienie:
  • 75 dag cebuli pokrojonej w plastry
  • kilka pokrojonych ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 300 ml śmietany min. 18%
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kuminu, garam masala, kurkumy
  • sól, pieprz

Foremka do tarty 30tka


Składniki ciasta dokładnie połączyć, zagnieść szybko elastyczne ciasto, wylepić nim posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem formę i wstawić do lodówki na min. 30 min. Następnie podpiec
w temp. 190 st. C ok 15 min.
W tym czasie podsmażyć na oliwie przyprawy, dodać cebulę, czosnek i cukier. Dusić ok 15 min. aż cebula będzie miękka. 
W misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie cebulowe i zalać masą jajeczną.
Całość piec jeszcze 40 min. 






1 komentarz: